Ik zoek een sociale huurwoning

Jij wilt graag een woning huren. Mercatus helpt je met jouw zoektocht naar een nieuw thuis. Ontdek wie wij zijn en hoe het precies werkt.  

Op onze website vind je het aanbod van Mercatus. Dit kan van alles zijn: van appartementen tot eengezinswoningen. 

Sociale huurwoningen hebben een nettohuurprijs tot en met € 763,47. Hierop kun je reageren met een inkomen tot en met € 45.015,-

Hoe werkt het?

Stap

1

Schrijf je in

Dit kan als je 17 jaar en ouder bent en in Nederland mag wonen. De inschrijving kost € 25,-.

Schrijf je in

Stap

2

Maak een zoekprofiel aan

Dan is het tijd om een zoekprofiel samen te stellen. Wil je bijvoorbeeld wonen in Emmeloord? En hoeveel slaapkamers wil je?

Op basis van jouw wensen en inkomen, laten we je het actuele aanbod zien. 

Stap

3

Upload je inkomensverklaring

Als je wilt reageren op het woningaanbod is het nodig dat je bij Mijn Inkomen je inkomensverklaring upload. Je hebt de inkomensverklaring nodig van iedereen op je inschrijving (behalve meeverhuizende kinderen) Een inkomensverklaring vraag je aan bij de Belastingdienst (via 0800-0543 of digitaal via www.belastingdienst.nl). Zonder geldige inkomensverklaring(en) kun je nog niet reageren op onze sociale huurwoningen.

Stap

4

Reageer op het aanbod

Op basis van jouw wensen en inkomen, laten we je passend woningaanbod zien. Reageer vervolgens op de woningen die jij het leukst vindt. Goed om te weten: je mag op maximaal drie woningen tegelijkertijd reageren. Ook ben je altijd vrij om een reactie te verwijderen als je een andere woning hebt gevonden waar je nog enthousiaster over bent.  

Stap

5

Wacht tot je (mogelijk) in aanmerking komt

Omdat sociale huurwoningen in Nederland schaars zijn, gelden er namelijk wettelijke en regionele regels om de woningen eerlijk toe te wijzen aan woningzoekenden. Als Mercatus zijn we zo transparant mogelijk over hoe we de woningen toewijzen. In de advertentie staat op welke volgorde de kandidatenlijst wordt samengesteld. Als je ingelogd bent kun je terug zien op welke positie je staat en hoe het verhuurproces verloopt. 

In de advertentie staat welke spelregels gebruikt worden voor het vaststellen van de kandidatenlijst.

Stap

6

Je krijgt een woning aangeboden

Als je kandidaat bent voor de woning, dan ontvang je hierover een e-mail van ons. Lees in de berichten die je krijgt goed wat je moet doen en voor welke datum. Het kan natuurlijk dat je de woning niet wilt, geef dit dan altijd door! In dat geval benaderen we de volgende persoon op de kandidatenlijst.

Stap

7

Controle

We controleren eerst of je aan alle voorwaarden voldoet. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar je/jullie inkomenssitatie en de gezinssituatie. Daarna volgt er een intake gesprek. Na het intake gesprek mag je de woning gaan bezichtigen en horen we graag of je de woning wilt accepteren. 

Stap

8

Huurcontract ondertekenen

Na acceptatie wordt het huurcontract voor je in orde gemaakt. Je hebt een woning gevonden! Na het tekenen van het huurcontract word je uitgeschreven als woningzoekende.

Veel woonplezier in je nieuwe woning!